dobra restauracja w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, niemniej jednak również wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i piękne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania i regionalne produkty.

najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyśmienitych regionalnych składników – podróżnicy w większości wypadków poszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, który można traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy poszukują nowych, polskich regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą których są w stanie o dużo poprawniej poznać Kraków i jego okolice.