Perfekcyjną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, jaki doskonale połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie najbardziej dobre? Najczęściej jest tak, że najpoprawniej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tu zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o słusznej strukturze pasującej do dania.
włoska restauracja Kraków centrum
Recepta na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezmiar różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco znacznie bardziej poszaleć.
• Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek także Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.
Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dość prawidłowo z serem, w następstwie tego zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu stosownego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym imponującym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.